S1
Kørestolsbruger med hjælper
S1

Har du et eller flere psykiske eller fysiske handicaps, så har du mulighed for at få forskellig former for støtte. Du kan ansøge om økonomisk støtte fra din kommune eller få hjælp til andre former for assistance. Det kan for eksempel være hjemmehjælp, pædagogisk støtte, økonomisk støtte til at ansætte hjælpere eller ledsagere. Du kan også få hjælp til at komme på et lokalt værested, hjælp til ændringer i din bolig, støtte til at købe en handicapvenlig bil eller hjælp til at dække dine udgifter til medicin. 

Mulighederne er mange, og herunder kan du læse mere om nogle af de former for hjælp, du kan få.

Kørestol

Borgerstyret Personlig Assistance

Har du et fysisk eller psykisk handicap, kan du have brug for støtte i hverdagen. Hos din kommune kan du ansøge den såkaldte BPA-ordning om økonomisk støtte. BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance. Navnet henviser til, at støtteordningen kan bruges til at ansætte en eller flere hjælpere, der skal hjælpe dig gennem hverdagen. 

Hensigten med ordningen er at sikre, at alle, der lever med psykiske eller fysiske handicaps, kan leve et selvstændigt liv. Helst i egen bolig, og så tæt på et normalt liv som muligt. De personlige hjælpere kan hjælpe dig med almindelig pleje eller overvågning, for eksempel om natten. Dine personlige hjælpere kan også være ledsagere, når du skal handle eller i biografen, ligesom de kan fungere som chauffører. BPA-ordningen dækker den hjælp, som ikke kan opfyldes af den almindelige kommunale hjemmehjælp. 

Vælger du at få handicaphjælpere ansat gennem BPA-ordningen, så er det dig, der bliver deres arbejdsgiver. Dine ledsagere bliver altså ansat direkte af dig, men betalt af kommunen. Vil du ikke selv stå for at ansætte dine hjælpere, så kan du vælge at benytte dig af et privat firma. Vær dog omhyggelig, når du vælger det firma, der skal stå for din handicaphjælp. Der har nemlig været flere sager om svindel med BPA-midler.

Servicehund

Har du overvejet at få en servicehund?

Som handicappet har du naturligvis også andre muligheder for støtte. Har du et fysisk handicap – er du for eksempel blind eller sidder i kørestol – så har du mulighed for at søge om at få en servicehund.

 En servicehund er en arbejdshund, men den er også mere end en daglig hjælper. Den er en ven for livet. En servicehund skal passes ligesom andre hunde. Den skal have motion hver dag uanset vejret, den skal fodres, til dyrlægen, have plejet sin pels og tænder med mere. Du kan ikke købe en servicehund, men skal ansøge om at få en. 

Har du børn med fysisk, nedsat funktionslidelse, så kan du også om ansøge om at få en socialhund. En socialhund giver både glæde og venskab, og så er den særligt målrettet børn og unge. Socialhunde er ikke det samme som en servicehund. En servicehund er nemlig på arbejde og må ofte komme på steder, hvor man normalt ikke må medbringe hund. 

Visse virksomheder er specialiserede i at træne særlige hjælpehunde, som kan hjælpe mennesker med forskellige psykiske lidelser. For eksempel angst, sociale fobier, depression eller stress. Også mennesker med autisme, ADHD, Aspergers og OCD kan have glæde af en hjælpehund. Få opdrætternes hjælp til at afgøre, hvilken type hund, der passer til dig og dine behov.

Over 12,000
5 Star Ratings

5-stars-white

Rated 5/5 by 12,000 Students

Leave A Comment

Related Posts